Hopp til hovedinnhold

Edvard Askeland

1992 - 2006

Jeg ble spurt om å være med i Søyr i 1992 på prosjektet «Overflaten», en happening som gikk for seg på Black Box teater på Aker Brygge. Her var det, i tillegg til besetningen i Søyr, skuespillerne Hans Rønningen, Lars Øyno og Katja Medbøe med, i tillegg Sidsel Endresen som sanger og Christian Eggen som dirigent/pianist og skuespiller(!). Dette var musikalsk og teatralsk galskap på et nivå jeg hadde veldig sansen for, så da jeg ble spurt om å være med videre sa jeg selvsagt ja med en gang.

Jeg fikk oppleve å spille med forskjellige utgaver av bandet både der det var strengt fokus på det musikalske og der andre kunstarter var involvert. Et høydepunkt her tror jeg de fleste vil si var «stuntet» på MF Innvik på Moldefestivalen i 1997. Det var ekstremt arbeidskrevende med 4 forskjellige forestillinger på 4 dager, jobbing dag og natt og tett samarbeid med forfattere og videokunstner. Samtidig var det utrolig gøy med alle idéene som ble virvlet opp, tatt ned igjen og gitt liv i løpet av perioden.

Jeg fikk i SØYR, i tillegg til å spille med fantastiske musikere, også anledning til å komponere for bandet, samt produsere CD-platene «Bussene lengter Hjem» 1994, «Kjøtt og Kjærlighet» 1997. Det å være med i Søyr var på mange måter et fristed i forhold til mye av det andre jeg ellers holdt på med musikalsk på 90- og tidlig 00-tall. Her var Torgrim og Søyr et viktig holdepunkt som sørget for en innholdsrik om enn ikke altfor streng voksenopplæring. Vekttallene så vi aldri noe til, men vi fikk nok alle litt mer tyngde og selvtillit i det vi drev på med.

Indirekte var det nok Søyr og det tette samarbeidet vi hadde med forfattere som satte i gang flere av mine egne CD-prosjekter, først med Katja Medbøe og tekster av Hans Børli: «Prøv å sette vinger på en stein», og senere «Under Stjernone» med Hildegun Riise og tekster av Olav H. Hauge.