Hopp til hovedinnhold

Rune Klakegg

1987 - 2001

Søyr fantes både før og etter meg, men fra 1987 til 2001 var jeg med i dette mangehodete troll av et ensemble. Søyr gikk vel gjennom 3-4 metamorfoser i min tid, og besetningen varierte fra ca. 9 til 13 musikere. Trompetisten Torgrim Sollid var kaptein på skuta alle disse årene. Vi spilte inn 4 cd-er: Vectors (på Hot Club Records) i 1987, Bussene lengter hjem i 1994, Med kjøtt og kjærlighet i 1997 og Alene hjemme i 2001.

Utenom platene er nok den store Søyr-opplevelsen opprettelsen av Fristaten Søyr under Moldefestivalen i 1997. Vi lå ved kai med teaterbåten Innvik, og lagde aktuelle show hver kveld. Støntpoesi, støntvideo, støntmusikk. Løp rundt i veivesen-kjeledresser og delte ut flygeblad. En av de beste udokumenterte happenings i norsk musikkhistorie, vil jeg påstå!

​På livesiden må også nevnes urframføringen av Christians Eggens performancestykke Tenda, ca. 1991 i Stavanger, absurd teater med telefondusjer og uforståelige hendelser ved et telt. Ved samme anledning ble sopranen Anne Lise Berntsen heist ned i en huske fra snorloftet, i det hun sang en arie fra Monteverdis Orfeo, og i all beskjedenhet ble mitt stykke i erteform: Mangler ingenting spilt.