Hopp til hovedinnhold

Tor Ramstad

1978 - 1982

Jeg kom inn i Søyr som en dårlig erstatning for Ove Stokstad, men med lang erfaring fra Bodega Band, der jeg hadde spilt sammen med Tore Engstrøm, Carl Haakon Waadeland, Nils Tro, John Pål Inderberg, Per Husby og Per Gamre. Jeg er den evige amatør som muligens har spilt lengst i storband i Norge, helt fra 1963 og til i dag hvor jeg spiller 1.altsax i Sintefstorbandet. På den profesjonelle siden var jeg professor i telekommunikasjoneteori ved NTNU fra 1983.

Å spille i Søyr var supert med interessant og forskjelligartet musikk og fenomenale utøvere. I min periode hadde vi mange fantastiske opplevelser med turneer fra Nordland i nord til Danmark i sør, Elverum i øst og Bergen i vest.

Jeg har bare lyst til å trekke frem noen spesielle glimt fra Søyr-livet.

Musikken vi spilte ble av og til gitt den litt odiøse karakteristikken "tungsinn fra Tolga", pga. folkemusikk fra de trakter, men med rik og komplisert harmonikk. Et par eksempler beskriver dette godt:

Da vi spilte på Moldefestvalen, satt Phil Woods bak senen under hele konserten. Et innslag i konserten var et lite barokkstykke spilt av brassen. Etter konserten var Woods' kommentar: "Thank you for the major chord".

Den eminente trompetist Kenny Wheeler, som var med oss alle åra jeg var med, ønsket seg sannsynligvis litt mindre "tungsinn", og derfor skrev han en samba underveis på Nordlands-turneen. Den ble framført på de etterfølgende konsertene. Den var så lett og iørefallende at den ble en allsangfavoritt i festlige stunder.

Turnelivet kan være tøft, og det fikk Kenny erfare en gang vi skulle reise med fly fra Oslo til Trondheim. Vind forsinka avgangen i timevis. Men da vi endelig reiste, viste det seg å være masse vind over Trondheimsfjorden. Det var som berg-og-dalbane. Flyet kom ikke ned og vi tok en ny runde over fjorden med beskjed om at dette var et siste forsøk før vi eventuelt måtte lande på Røros. Den runden var den verste innflygingen jeg har opplevd noen gang og noe sted. Trygt nede sa Kenny at han aldri mer skulle fly i Norge. Men for Kenny var det ikke alt som er like skummelt, for dagen etter satt han på med meg i min Citroën GS til Tynset. Føret var skikkelig glatt og skummelt så jeg var redd som sjåfør, men Kenny sov godt i baksetet!

Jeg vil takke alle jeg ble kjent med gjennom Søyr og mine gamle venner fra Bodega Band for minneverdige musikalske opplevelser og mye moro.

Til slutt en liten oppklaring: Søyr er et trøndersk begrep, men ikke så trøndersk likevel. Etter å ha tilbrakt mye tid i Frankrike i de siste 18-19 år, har jeg funnet ordet "sueur", og det er nok opprinnelsen til ordet.