Hopp til hovedinnhold

Torstein Lofthus

2002 - 2005

Jeg hadde mine første erfaringer med Søyr som vikar for Knut Aalefjær da jeg studerte ved Norges musikkhøgskole. Jeg kom inn som forholdsvis fersk student, og etterhvert som Knut fikk for mye å gjøre ble jeg fast medlem. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg av og til følte meg litt bortkommen blant gjengen med professorer der de stod med blyanten bak øret og diskuterte noe som sikkert var helt trivielt, men for meg fremsto som komplekse musikkteoretiske problemstillinger hentet fra det musiske sinnets dypeste irrganger.

Men det var gøy også. Det viste seg raskt at professorklubben var en inkluderende og trivelig gjeng som tok meg inn i varmen og fikk i stand flere prosjekter som ga mersmak for en ung musikant. Vi spilte blant annet en hel uke i strekk på en klubb i Amsterdam, for ikke å snakke om turen til Cape Town og samarbeid med musikere der.

I den anledning vil jeg trekke frem Andre Petersen - en fantastisk pianist og om mulig et enda bedre menneske - som vi fikk spesielt god kjemi med. Det endte med at Morten Halle startet opp en ny variant av Halles Komet bestående av han selv, Edvard Askeland, Andre Petersen og undertegnede. Andre døde dessverre i 2021, men musikken og minnene om han lever nok videre i Søyr-bandet helt til vår tilmålte tid er over.

Mitt samarbeid med Søyr fadet etterhvert ut, og min gode venn Ole Morten Sommer tok over trommekrakken. Jeg er stolt av å ha hatt min lille periode i dette bandet, som må sies å være en institusjon i norsk musikkliv.